De sidste vinterafgrøder i køkkenhaven høstes til en god suppe – foråret er på vej!

februar 17, 2014

Køkkenhave, Opskrifter

Det er længe siden at jeg har skrevet her på bloggen, men nu hvor foråret nærmer sig er det tid igen! Og endelig dukkede solen også for alvor op og man kunne sidde i haven og nyde en kop kaffe i solen. Jovist, det blæste en smule og var da lidt køligt, men skønt endelig at nyde lyset igen og mærke foråret. Ja, årets første kuld kaninunger er somænd også kommet til verden, så her er det ved at være forår!

Det dejlige vejr gav også lejlighed til at gå en tur rundt i køkkenhaven, nyde lyset og kaste et blik på de få planter, der stod tilbage. Selvom vi ikke har gjort noget, for at sikre planter med hverken halm eller noget, så stod alting fint pga. den milde vinter.

Årets sidste høst af vinterafgrøder fra køkkenhaven

 

Her er årets sidste høst – et par porrer, en god håndfuld jordskokker og en stor buket grønkål.

Vinterafgrøderne i køkkenhaven

Egentlig har vi ikke gjort os de store tanker om at have noget i køkkenhaven hen over vinteren, så det har været lidt tilfældigt at noget stod tilbage. Men vi har alligevel haft et par klassiske vinterafgrøder, som vi har været glade for at kunne plukke af helt ind til nu. Det er jordskokker, grønkål og porre. Alle planter, der hele vinteren bare har stået og passet sig selv og som vi nu kunne høste de sidste rester af til en god supper (ja faktisk er der lige et par planter med jordskokker endnu).

Jeg skal helt klart have afgrøder i køkkenhaven, der kan stå vinteren over igen næste i år. I år overvejer at have nogle af følgende vinterafgrøder i min køkkenhave:

  • Jordskokker (de er alligevel ikke til at slippe af med igen, så det undgår vi næppe)
  • Grønkål
  • Porre
  • Pastinak
  • Persillerod

En god kyllingesuppe

De fine vintergrøntsager jeg havde høstet her på den første virkeligt lækre forårsdag – midt i februar vel at mærke – kunne passende gå til en lækker suppe. Der blev suppleret med lidt ekstra grønt 🙂

Ingredienserne til en god kyllingeboullion

Først skal der laves en god kyllingeboullion, ja i virkeligheden burde det hele laves på en rigtig suppehøne, men det var ikke lige til at skaffe i dag.

  • En stor kylling eller suppehøne
  • Diverse groft grønt (her 2 persillerødder, 1 gulerod, et stykke af en knoldselleri og 5 jordskokker)
  • 1 stort Løg eller 2-3 små
  • 1-2 Porre
  • Krydderurter (her timian og rosmarin)
  • Hele sorte peberkorn
  • Laurbærblade

Det hele skæres i grove stykker og lægges i stor gryde, der fyldes med vand, så det dækker. Og så skal det ellers bare stå og småkoge i nogle timer. Efter 1½-2 timer tages kyllingen (som helst skal falde helt fra hinanden) op og kødet pilles af knoglerne (brug et par gafler til det, så er det nemt at gøre selvom den er varm). Dernæst skummer du fedt og urenheder fra suppen.

Hvis man så har tiden og vil have en lidt mere kraftig suppe, så smid knogler, brusk osv. tilbage i gryden og lad det hele koge videre så længe du orker (gerne 4-5 timer). Når suppen er færdig med at koge, siger du grønt og ben fra og så skal den sådan set bare koge et kort stykke tid med det fyld du nu har lyst til. Inden du tilsætter fyldet, så tilsæt salt efter smag, så du ikke koger grøntsagerne alt for møre. Som fyld brugte jeg i dag:

Alt det grønne fyld til suppen

  • Knoldselleri i små tern
  • Persillerod i små tern
  • Gulerod i små tern
  • 3 Finthakkede jordskokker (tilsat lige inden servering)
  • En god stor håndfuld grønkål (tilsat lige inden servering)
  • Og så selvfølgelig en god håndfuld af kødet fra kyllingen.
  • Smages til med salt, peber og lidt æbleeddike

Kyllingekød til suppen

Brug endelig ikke alt kyllingekødet i suppen, men gem noget af det til f.eks. en lækker kyllingesalat.

Den færdige kyllingesuppe

Så er der blot at servere (undskylder at billedet her ikke blev så godt, men vi var sultne!).

Og så lad os da lige slutte det hele af med et rigtigt forårsbillede:

En forårsbebuder - vintergækker i fuld flor

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
De sidste vinterafgrøder i køkkenhaven høstes til en god suppe - foråret er på vej!, 5.0 out of 5 based on 1 rating
, , ,

Abonner

Abonner på mit nyhedsbrev og modtag opdateringer direkte i mailbox.

Ingen kommentarer endnu.

Efterlad et svar

Subscribe without commenting