Så hvordan gik det med køkkenhaven i 2012?

januar 6, 2013

Køkkenhave

Køkkenhaven i fuld flor

Køkkenhaven i fuld flor i sommers

Nytår er tid til at gøre status – også over årets projekter i haven. Så her i dette indlæg vil jeg gøre lidt status over køkkenhave projektet. I de næste par blogindlæg gør jeg status over de andre projekter vi har haft, f.eks. med dyrkning af østershatte og med at holde kaniner!

Den lille familie flytter “på landet” og starter en blog

For lige præcis ét år siden lejede vi det hus vi bor i et stykke uden for Århus. Vi flyttede fra vores lejlighed inde i byen og fik endelig mulighed for, som jeg har drømt om i mange år, at bruge en del af vores tid i haven. Jeg har altid været stor tilhænger af at kunne dyrke sine egne grøntsager og at holde dyr til selvforsyning af f.eks. kød og æg. I april startede jeg sammen med forårets kommen denne blog. Min blog startede mest af alt ud som et forsøg på at prøve det der med at blogge. Efterhånden blev emnet for min blog ret klart – selvforsyning – og den blev flyttet til den nye adresse her på selvforsyning.kongsfelt.eu. Jeg fik samtidig lavet min anden personlige blog på mikkel.kongsfelt.eu, hvor i kan læse lidt mere bredt om mig og mit liv både personligt og professionelt. Så, hvis du følger med her på bloggen – så er den nu fokuseret udelukkende på mit forsøg med selvforsyning i vores lille have.

Første projekt – køkkenhaven!

Det første og for mig vigtigste projekt for 2012, var at få bare lidt gang i en køkkenhave. Som barn havde mine forældre en stor køkkenhave, hvor jeg elskede at plukke ærter og friske bær i løbet af foråret og sommeren. Og smagen af nye kartofler, som man selv havde været med ude og hente i køkkenhaven, er bare så meget bedre end hvis de er købt i supermarkedet. Den oplevelse skal mine børn også have, så vi gik igang med at etablere en køkkenhave. Desværre var jorden elendig og ikke særligt nem at grave i og bestemt ikke værd at dyrke ret meget i… Så istedet for at lave en stor køkkenhave blev det i første omgang til et mindre højbed, der stod klar midt i april. Og der blev lagt en fin plan for projekt køkkenhave 2012. Hvordan gik det så med køkkenhaven? Jo første konklusion må være at den simpelthen bare var for lille. Der skal meget mere til… Smile om vi så når det i 2013 må tiden vise. Men hvad blev det så til?

Kartoflerne

Sava kartoflerne blev forspirret i vindueskarmen og lagt i jorden i april. Jeg husker ikke helt, hvornår vi faktisk høstede dem, men det var uden tvivl en stor succes! Vi fik de nye kartofler fra egen køkkenhave, som jeg har drømt om i mange år.

Rødbeder og gulerødder

Rødbederne og gulerødderne blev desværre sået for tæt op ad hinanden. Det betød at rødbederne, der væltede op skyggede for alle gulerødderne, der faktisk aldrig rigtigt blev til noget. Lektien må være at gulerødder og rødbeder ikke skal stå op ad hinanden. Til gengæld blev rødbederne en stor succes. Vi fik syltet rødbeder til den helt store gulmedalje og har kunne finde det ene glas efter det andet frem her i løbet af vinteren.

Ærter er fantastisk til børnene

Ærterne var også en virkelig god satsning. Ungerne elskede at plukke de friske ærter og spise dem med det samme – og ikke mindst at få ærter fra vores egen have med på madpakken! Det er altså bare nemmere at få dem til at spise grønt, når de selv har været med til at dyrke det!

Squash – en blandet oplevelse

Vi havde også squash i køkkenhaven. De blev forspirret i vindueskarmen og alt så godt ud. De blev så sat ud i køkkenhaven, da varmen havde fået et godt tag i jorden i maj/juni måned. Desværre voksede planterne ikke lige godt og en enkelt døde helt. Vi havde også store problemer med at vores squash rådnede. Dels skal man huske at plukke blomsterne af de små squash inden blomsterne rådner og dels, så tror jeg at planterne har stået for fugtigt. Vi fik dog et par fine squash ud af det også, da vi først begyndte at plukke blomsterne af frugterne.

Salat og spinat i krukker

Salat og spinat blev der ikke plads til i højbedet og derfor måtte vi jo ty til andre midler. Vi såede derfor salat og spinat i krukker på terrassen. Det var en rigtig god løsning og kan virkelig anbefales, hvis du ikke har så meget plads i køkkenhaven. Det største problem med at dyrke salat i krukker er at du skal huske at vande dagligt. Krukkerne tørrer hurtigt ud i solen, så hvis ikke du vander ofte, så dør din salat lynhurtigt.

Tomater på terrassen.

Et drivhus har vi ikke råd til – og vi ved ikke hvor længe vi bliver boende, så det må vente lidt endnu. I stedet forsøgte vi os med at dyrke tomater i plantesække ved en sydvendt mur. Og billederne fra tomathøsten taler vidst for sig selv. Vi fik masser af tomater – og især de små cherrytomater var et hit for børnene – og så igen noget, der er fantastisk på en madpakke.

Konklusionen og hvad så i 2013?

Konklusionen er helt klart at første år med køkkenhave har været en succes. Vi har fået masser af lækkert grønt ud af det. Planen for 2013 ligger ikke helt klar, men højbedet skal igen i år fyldes med lækkert grønt. Måske får vi også tid til at udvide med et ekstra højbed eller graver ud til en decideret køkkenhave. For at undgå problemer med utøj i kartoflerne, bliver de nok ikke dyrket i det samme højbed i år, så hvis vi skal have kartofler er vi jo nødt til at finde et andet sted til dem… rødbeder og ærter skal vi helt klart have igen. I det hele taget, så glæder jeg mig bare rigtig meget til at få gang i køkkenhaven til foråret igen!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Så hvordan gik det med køkkenhaven i 2012?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
, , ,

4 Svar til “Så hvordan gik det med køkkenhaven i 2012?”

 1. Allan Siger:

  hvad er der galt med din jord siden du er røget på højbede ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Svar

  • mkongsfelt Siger:

   Der var mest det galt, at umiddelbart under et tyndt lag jord var der et tykt lag stabilt grus, som var stort set umuligt at grave i. Så jeg syntes det var nemmere at bygge ovenpå istedet.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

   Svar

 2. Jeanette Siger:

  Vi erfarede med Squash at de har brug for rigtig meget gødning(møg fra dyrene) ellers gav de ingenting og så masser af vand. Måske det var derfor jeres ikke var den helt store succes hele tiden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Svar

  • mkongsfelt Siger:

   Tror ikke at hverken vand eller gødning var problemet. De gav som sådan masser, men rådnede inden vi nåede at plukke dem.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

   Svar

Efterlad et svar

Subscribe without commenting