Ny åben kompostbeholder til haveaffaldet

juni 22, 2013

Haven

Møddingen før kompostbeholderen

Denne lidt for store mødding der bare blev ved med at vokse, var årsagen til at projekt kompostbeholder gik igang.

Med kaninavl og meget andet bliver der produceret en anseelig mængde haveaffald hvert år – og det er jo tåbeligt at ligge og køre det på genbrugspladsen, blot for at køre retur med det som kompost igen senere på året… Så derfor har jeg smidt alt mit haveaffald og affald fra kaninerne i en fin mødding, der er blevet til en lidt stor mødding, der er blevet til en gigant mødding som er grim at se på, lugter og ikke er særligt effektiv til kompostering.

Så hvad gør vi ved det? Jo, løsningen er blevet at bygge en ny kompostbeholder af lærketræ. Lærketræ, fordi det indeholder en naturlig imprægnering og vi derfor undgår den giftige trykimprægnering i vores kompost. Desværre er den mest almindelige mulighed for at skaffe lærkebrædder, at købe dyre terræsebrædder af lærketræ i byggemarkedet. Heldigvis faldt jeg over nogle billige lærkebrædder i Århus Lavpris Tømmerhandel og sammen med nogle (dog ikke helt så billige) stolper af lærketræ, var det blot at gå igang.

Todelt kompostbeholder

Jeg valgte at bygge en todelt kompostbeholder, der giver mulighed for at fylde et rum ad gangen og lade det kompostere. På den måde kan man altid have plads til mere kompost, samt give det tid til at kompostere og komme til at bruge det.

Projektet var egentlig simpelt. Stolperne er savet af i en passende længde på ca. 1,40 meter og brædderne er skruet fast med 2 cm mellemrum. Mellemrummet er vigtigt, for at sikre at der kommer luft til komposteringen.

Samling af siderne

Her kan du se samlingen af siderne. Det blev gjort en side af gangen, hvorefter siderne blev rejst op og skruet sammen. Der blev brugt syrefaste rustfri A4 skruer til formålet, for at sikre at skruerne ikke ruster og skidtet falder sammen om et halvt år.

Forsiden af kompostbeholderen

Det er her det bliver smart, for med et par flækkede stolper på indersiden laves en sliske, hvori lærkebrædderne foran kan slides ind. Dermed kan man lave beholderen højere og højere efterhånden som man får fyldt op. Og man kan rent faktisk nemt komme til at tømme kompostbeholderen igen, når komposteringen er færdig, ved simpelthen at løfte et bræt op ad gangen fra toppen.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ny åben kompostbeholder til haveaffaldet, 4.0 out of 5 based on 3 ratings
, , ,

Abonner

Abonner på mit nyhedsbrev og modtag opdateringer direkte i mailbox.

Ingen kommentarer endnu.

Efterlad et svar

Subscribe without commenting