Mælkebøtter og brændenælder er en god basis til hjemmelavet urtete
Vi så småt gået i krig med de mange mælkebøtter og brændenælder i haven – og når nu de alligevel ryger op, så hvorfor ikke bruge dem til noget fornuftigt? Kaninerne får selvfølgelig mælkebøtter i stor stil, mens vi både har forsøgt os med lidt brændenældesuppe og lavet et udtræk af brændenælder som gødning og ukrudtsmiddel.
Idag har vi så kastet os over et nyt projekt med at bruge ukrudtet til noget fornuftigt. Jeg faldt nemlig over adskillige artikler der lovpriser brændenælder – og foreslår at lave te af dem. Du kan læse lidt mere om brændenældens fabelagtige egenskaber her: http://www.urtebogen.dk/urter/braendenaelde.htm Bl.a. skulle brændenælde te være godt mod allergi, fordi det indeholder histamin.
Man kan også læse at mælkebøtter skulle kunne bruges som erstatning for kaffe og te, både lavet af bladende og rødderne.
Så idag er der blevet indsamlet lidt brændenælder, mælkebøtteblade og mælkebøtterødder så vi kan få dem tørret. Bladene er skyllede og hængt til tørre i køkkenenet, mens rødderne er vasket godt rene og lagt i ovnen ved 50 oC, hvor de kommer til at ligge og tørre natten over.
Planen er i løbet af sommeren at tørre flere forskellige urter, så vi kan lave alle mulige dejlige former for hjemmelavet urtete til efteråret.
juni 24, 2013 ved 2:30 pm
hvordan laver man brændenælde the
juni 25, 2013 ved 6:52 am
Såmænd ganske enkelt. Du tørrer brændenælderne og så bruger du dem bare istedet for theblade. Der skal en del blade til, før det for alvor giver smag og jeg synes klart det bliver bedst, hvis du blander det med andre krydderurter.
maj 8, 2014 ved 11:49 am
Hvordan laver man te af mælkebøtter ?
Når man skal lave te af brændenælderne, tørre du så kun bladene, eller hele planten og bruger?
maj 8, 2014 ved 2:32 pm
På samme måde som med brændenælder – alternativt bruger man rødderne, som tørres i ovnen først.
Jeg tørrer dem med stilk, da det er nemmere, men bruger kun bladende.
maj 9, 2014 ved 8:32 am
Er det bedst at bruge de små planter, eller har det ingen betydning ?
maj 9, 2014 ved 8:35 am
Jo større de er, desto mere bitre er de. Så det er lidt en smagssag.