Haven i maj

maj 29, 2014

Dyr, Haven, Køkkenhave, Krydderurter

Så fik jeg lige tid til lidt korte skriverier om haven her i maj. Tiden herhjemme går lige nu rigtigt meget med PhD afhandling, arbejde og så er Iben ved at være godt stor og besværet af graviditeten. Så det halter på ret mange punkter i haven og med bloggen her, men jeg har lige forsøgt at lave en kort oversigt over, hvordan det går i haven lige nu.

Køkkenhaven

Well, vi fik en lærestreg i forbindelse med vores projekt tidlige kartofler, så ingen tidlige kartofler til grundlovsdag i år 🙁 Vi blev ganske enkelt ramt af én enkelt nat med temperaturer lige under frysepunktet. Øv bøv. Alle de kartofler, der havde kigget frem blev sat voldsomt tilbage. Derudover havde vi jo sat en god stribe løg, som vi nok desværre kommer til at se en del af gå i stok. Men skidt pyt! Kartoflerne er kommet sig og nu har vi masse flotte kartoffelplanter på vej. Der er også blevet tid til lige at fjerne det værste ukrudt og få hyppet kartoflerne godt.
Derudover er der fine rødbeder på vej, men så er det desværre heller ikke blevet til mere. Vi har en god stribe tilbage af køkkenhaven som vi simpelthen ikke har nået at så til endnu. Der får vi forhåbentlig sået nogle ærter i den kommende uge og sat lidt porer.

Køkkenhaven i maj med rødbedder, løg og kartofler

Køkkenhaven i maj med rødbedder, løg og kartofler

Kartoffelrækkerne efter lugning og hypning

Kartoflerne står flot nu, på trods af et tilbageslag med lidt frost.

Højbedet

I højbedet står der fine hvidløg og så er timian, purløg og persille rigtigt flotte. Desværre er den salat vi såede ikke rigtigt kommet frem. Måske blev den sået for tidligt. Det samme gælder lidt gulerødderne, som dog blev smidt i lidt senere og som vi stadig har lidt håb for. Ellers er planen egentlig bare at smide lidt flere salatfrø med jævne mellemrum hen over sommeren.

Højbedet i maj

Højbedet ser lidt sølle ud her i maj, salaten og gullerøderne er ikke rigtigt kommet frem.

Drivhuset

Drivhuset står rigtigt flot nu! Vi har fået plantet både tomater og chili ud og sået en masse tagetes og basilikum ind i mellem. Det ser rigtigt godt ud og jeg håber at det bliver en succes at plante direkte i jorden i drivhuset. Både tomatplanter og chili står rigtigt flot og selvom vi sikkert kunne være endnu længere frem med lidt tidligere såning og bedre indendørs lys, så synes jeg faktisk at vores forspirring af chili og tomater er lykkedes rigtigt godt.

Række med tomatplanter og chili i drivhuset Drivhuset i maj med tomatplanter og chili

Bærbuskene

Her går det rigtigt fint. For et par år siden fik vi gang i vores surbundsbed med blåbærbuske og det blev opgraderet sidste år. Samtlige blåbærplanter står rigtigt flot nu og der er ingen tvivl om at de nok skal give en god omgang blåbær i år, hvis ellers vi husker at vande dem.

Surbundsbedet med blåbærbuske efter to år.

Sådan ser bedet med blåbærbuske ud efter at vi udvidede det sidste år.

Sidste år satte vi også et par hindbær planter, som vi kan se i år nok skal give lidt bær. For at få sat lidt skub i det har vi år fået ryddet et stykke mere og kørt lidt kompost på. Her er der sat endnu 6 hindbær planter (de billige fra Netto). Mon ikke det nok skal give lidt ungerne kan gå og spise af næste år 🙂

Ribsbuskene fra sidste år har også fine anlæg til bær, så det ser fint ud. Her holder vi fast i de to små buske vi satte sidste år.

Fine anlæg til bær på ribsbuskene her i maj

Fine anlæg til bær på ribsbuskene her i maj

Vi fik sidste år også plantet et par brombærplanter, som det var meningen skulle kravle op af en halvmur. Men vi fik aldrig bundet dem op, det er blevet gjort i år.

Sådan har vi bundet brombær op.

Sådan har vi bundet brombær op. Simpelt med et armeringsnet og et par lister, der lige har fået en gang træbeskyttelse. Listerne er så holdt ude fra muren med nogle små plastik afstandsstykker, så træet er beskyttet mod fugt.

Og så er der lige jordbærbedet – og det er i en forfærdelig forfatning. Fuld af ukrudt, de står i alt for meget skygge og ja, er ikke særligt velpasset. Så mon ikke det kommer til at knibe lidt med jordbærene i år, men det går jo nok.

Jordbærbedet som er fuld af ukrudt

Jordbærbedet som er fuld af ukrudt

Kaninerne

Her går det ok. Det første kuld unger på hele 8 unger er snart store nok til slagtning og det næste hold på 6 klarer sig rigtigt fint og er nu så store at de spiser lystigt løs af foder og grønt. Desværre måtte jeg for ikke så længe siden aflive min avlshan, da den var blevet syg. Den havde fået en eller anden hudsygdom, der sikkert har kløet på den. I hvert tilfælde havde den fået kradset sig selv til blods op ad høhækken og så syntes jeg ikke der var anden udvej. Det gør desværre at jeg ikke helt ved, hvordan jeg kommer videre med kaninavlen. Jeg overvejer dels at lade et par af de nuværende unger (hunner) blive store og købe en ny avlshan. Alternativt at sætte kaninavlen lidt på pause i et års tid. Jeg har ikke lige nogen billeder af de fine kaninunger, men kig lidt omkring på bloggen, der er mange kaninbilleder rundt omkring 🙂

Men alt i alt, så går det meget godt – omend ukrudtet har rigtigt godt fat i store dele af haven, græsset er langt og fyldt med tidsler (dog lidt færre end sidste år) – og det bliver ikke i år vi kommer alt det til livs 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ingen kommentarer endnu.

Efterlad et svar

Subscribe without commenting