Forspirring af tomater og chili i Februar og Marts

marts 10, 2014

Drivhus

Når vinteren nærmer sig sin afslutning og foråret kigger frem er det ved at være tid til at så tomater og chili planter, hvis man skal nå at få flotte planter frem til en god lang høstsæson. Desværre er det i Danmark ikke nemt at finde et sted indedøre med godt nok lys og varme til at spire tomater og chili planter og det har hidtil afholdt mig lidt fra at gøre forsøget. Men sidste år lykkedes det at lave et par fine chiliplanter, som dog kom alt for sent igang. Så i år havde jeg besluttet mig for at nu skulle det være.

Forspirring i februar eller marts?

Det store spørgsmål er jo altid, hvornår man skal gå igang med forspirringen. Jeg har forsøgt at undersøge sagen grundigt og læst, hvad jeg nu kunne finde om at så både tomater og chiliplanter. Der er ikke helt konsensus, men umiddelbart skal du i gang senest i marts, for at du kan nå at få planterne langt frem til høstsæsonen. Men i den periode er lyset yderst begrænset herhjemme, så ønsker man at så planterne allerede i februar, så er det nok nødvendigt med kunstigt lys. Vil man undgå at bruge kunstigt lys, så kræver det nok et vindue der vender mod syd og at du venter til engang i marts med at så de første frø.

Forsøger mig med kunstigt lys

Da vi alligevel ikke har et egnet vindue til forspirring, har jeg valgt i år at forsøge mig med kunstigt lys. Det er lidt af en jungle at finde en lyskilde, der giver nok lys til at tomatplanterne ikke blive lange og ranglede – og jeg ved da heller ikke om jeg har fundet det rigtige. Men jeg har forsøgt mig med en 18w spire og vækstlampe fra Bjarnes frø. En pære, der bl.a. har den fordel at den spreder lyset 120 grader og dermed giver mulighed for at have relativt mange planter under samme lampe. Om den så giver nok lys, det må tiden vise 🙂

Ud i det gode vejr og så tomater og chili

Da vi midt i februar fik en nærmest forårsdag, så var det bare med at komme igang. Jeg havde købt et par plastikkasser i Bauhaus, en rulle sølvpapir, noget ledning, en fatning og en vækstpære. Plastikkasserne blev foret med sølvpapir, for at lyset fra den dyre pære bliver reflekteret og udnyttet bedst muligt. Og så blev der ellers brugt toiletruller som potter til spiring af chili og tomaterne.

Materialerne til mine spirekasser til tomater og chili Gang i at fylde potter til at så tomatplanter og chili Så skal planterne vandes

Og så bliver det spændende at se, hvad der kommer op…

Ja, så er der bare tilbage at sætte kasserne lunt og godt og vente på at Habanero chili, Jalapeño chili, Sorte tomater, Gule pæretomater, sorte cherry tomater og meget mere… Glæder mig til foråret!!!

Færdig spirekasse til tomater og chili

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Forspirring af tomater og chili i Februar og Marts, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
, , , , ,

2 Svar til “Forspirring af tomater og chili i Februar og Marts”

 1. Stefan Siger:

  Hvordan gik det med spiringen med din 18 watts LED ?

  MVH Stefan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Svar

  • Mikkel Kongsfelt Siger:

   Ja, den opdatering manglede lidt 🙂 Det gik rigtig fint – fungerer super med den LED.

   Pga. flytning, har vi desværre ikke haft gang i den her i år, men næste år…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

   Svar

Efterlad et svar

Subscribe without commenting