Basilikum dyrkning i vindueskarmen

juli 15, 2012

Krydderurter

Basilikum – en skøn krydderurt


En af mine absolut favourit krydderurter er basilikum. Allerbedst er den når der skal laves pesto – en gang frisk pasta med hjemmelavet basilikum pesto mmm… Eller nyopgravede kartofler vendt i basilikum pesto umiddelbart efter kogning, så de virkelig tager smag – så er det sommer!

Hvorfor dyrke selv?

Basilikum er en af de krydderurter man altid kan købe i supermarkedet – og det er der ikke noget galt med. Jeg køber med stor glæde basilikum tit og ofte og en af de store fordele er at man ofte kan have held med at få en købt plante til at overleve længe i vindueskarmen. Du skal blot sørge for at høste topskudende – så kommer plantet oftest igen. Men jeg har længe haft lyst til at forsøge at dyrke dem selv. Det man dyrker selv får ofte en bedre og kraftigere smag – og man er ikke begrænset til de få sorter man kan få i supermarkedet.

Basilikum indendørs, i drivhus eller udendørs?

Hvad jeg kan læse mig til, så er basilikum en relativt sart plante, der kræver ret meget varme, sol og vand. Så herhjemme i Danmark er det de færeste sorter der egner sig til dyrkning på friland – men det skulle kunne lade sig gøre. Det er dog klart nemmest at dyrke dem i vindueskarmen eller endnu bedre i drivhuset. Jeg har desværre ikke et drivhus endnu, så for mig er muligheden at dyrke den i vindueskarmen. Jeg forsøgte i april måned at så den helt almindelige Basilikum Genovese – det gik mildest talt elendigt. Kun ganske få basilikum spirrede og de blev ikke ret store – de fik simpelthen for lidt lys og for lidt varme. Jeg har læst mig til at man kan kickstarte dem lidt, ved at give dem ekstra meget varme i spirringsperiode, f.eks. ved at stille dem lige over en radiator – jeg har dog ikke selv forsøgt.

Andet forsøg i maj/juni – så ikke for tidligt!

Basilikum

Basilikum

I juni gjorde jeg så andet forsøg og såede et par potter til med basilikum – igen bare den helt almindelige. Det gik meget bedre! Potterne fik meget mere lys og varme på denne tid af året og det er blevet til et par fine potter med basilikum. Lærestregen må være at basilikum ikke skal såes for tidligt på året. De bliver flittigt høstet og hvis man har en 4-5 potter med basilikum og sørger for kun at nippe topskudende og de største blade, så holder de rigtig længe, da de så skyder igen.

Lys, varme, vand og gødning

Hvis du skal have held med flotte basilikum, så er hemmeligheden at de skal have masser af lys og varme. Men vand er også en vigtig faktor – og her er det ikke nok bare at give meget! Basilikum druknes meget nemt. Så sørg for at der er hul i bunden af potten du sår i – og sørg for at vand lidt, men ofte. Jeg har druknet mange basilikum plante i løbet af årene og tørret lige så mange ud, så det er virkelig en kunst at holde dem med den rigtige mænge vand. Et godt trick er at stille dem et sted hvor du alligevel ofte ser dem – gem dem ikke af vejen, men stil dem i vindueskarmen i stuen, så er der større chance for at du husker at vande dem.

Som altid når man dyrker noget i potter, så er det vigtigt at du husker at give dem noget gødning en gang imellem. Jeg bruger en ganske almindelig flydende gødning, der kan fås hvor som helst i havecentre og supermarkeder. Alternativt kan du forsøge med at lave din egen gødning af brændenælder.

Etårig plante

Basilikum er en etårig plante, så du er nødt til at så den igen næste år – og for mit vedkommende skal der næste år såes mange flere planter og mange flere sorter!

Gode bøger om krydderurter

Krydderurter i have og køkken

En super god bog om både dyrkning og anvendelse af krydderurter.

Krydderurter

En lækker bog om krydderurter af Lene Tvedegaard. Beskriver de ca. 275 krydderurter som du med fordel kan dyrke selv herhjemme i Danmark.

Dette er en annonce for plusbog.dk
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Basilikum dyrkning i vindueskarmen, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
, ,

Abonner

Abonner på mit nyhedsbrev og modtag opdateringer direkte i mailbox.

Ingen kommentarer endnu.

Efterlad et svar

Subscribe without commenting